KÖY VE YER İSMİ DEĞİŞİKLİĞİNDE REKOR MARDİN'DE

Mardinli Araştırmacı - Yazar Ahmet Çınarbaş yer isimlerindeki değişikliklerle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunarak Dünya'da ismi değiştirilen köy ve yer isimlerinde en fazla Mardin'de gerçekleştiğine işaret etti.

Polisiye Haberler 30.09.2013 22:01:11 0
KÖY VE YER İSMİ DEĞİŞİKLİĞİNDE REKOR MARDİN
Mardinli Araştırmacı - Yazar Ahmet Çınarbaş ,yer isimlerindeki değişikliklerle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunarak Dünya’da ismi değiştirilen köy ve yer isimlerinde en fazla Mardin’de gerçekleştiğine işaret etti.

Çınarbaş, araştırmalarla tespit edilen köy ve yer ismi değişikliğinde değişikliğe uğramış yer ve köy adlarının Mardin’de % 91 oranında olduğunu söyledi.

Araştırmacı Yazar Çınarbaş, “Köy isimleri ile alakalı olan konu bizim için önemliydi, Yaptığımız kitap araştırmamızda köylerin isimleri hep tabela üzerinde Türkçe olduğu için yaşlılarda Kürtçe bildiği için aynı köyü 5-6 sefer aradığım olmuştur. Sora sora gidiyorduk, inşallah bundan sonra tabelada hem Türkçe hem de Kürtçe ismi olduğu zaman daha rahat bir şekilde ulaşırız. Mesela telkâri köyü var Kızıltepe’ye bağlı “Çitlibağ” diye geçiyor, Barman diye bir köyümüz var, “Yeşilalan” diye geçiyor, Elfan diye köyümüz var “Pınardere” diye geçiyor. İlçelerinde mesela Savur -stevrê, Ömerli – mehsertê, Kızıltepe-Qoser,.. dünya çapında Mardin’de kırılan bir rekor var. Mardin’deki köy ve ilçe isimleri oranı %91`in üzerinde inşallah bunlarında önüne geçilir.”Dedi.
Gazetemiz Genel Direktörü Abdullah Ortaç`a açıklamada bulunan Mardinli Araştırmacı Yazar Ahmet Çınarbaş,Bu verileri Yaptığı Araştırma sonucunda Tespit Ettiğini belirterek bu Verileri de Resmi Belge ve araştırmaya dayalı olduğunu ifade etti.
 Mardinli Araştırmacı-Yazar Ahmet Çınarbaş:``Sayın Tomas Çerme`nin kütüphanesinden bizzat bana verdiği çok nadir bir kitapta aynı konuya değinilmiştir. Kitabın 198. sayfasında 1978 yılına ait tüm şehirlerin isimleri toplam köy sayıları adı değişen köy sayısı tablolarında Mardin : Toplam Köy sayısı 726 Mardin Adı değişen Bucak sayısı : 8  Köy Sayısı 652 Adı değişen köy ve Bucak sayısı 660  Oran % 91`` Dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07